MusicOnAir
Final Call
StartStart.htmlStart.htmlshapeimage_5_link_0
Om MusicOnAirOm_MusicOnAir.htmlOm_MusicOnAir.htmlshapeimage_6_link_0
Vår historiashapeimage_7_link_0
LyssnaLyssna.htmlLyssna.htmlshapeimage_8_link_0
DiscografiDiscografi.htmlDiscografi.htmlshapeimage_9_link_0
PressPress.htmlPress.htmlshapeimage_10_link_0
KontaktKontakt.htmlKontakt.htmlshapeimage_11_link_0
 
MusicOnAir - Historien om oss

Året är 1963 och bilden är från vår träningslokal i basisten Krister "Crash" Berglunds källare på Kroppkärrsvägen 111 i Karlstad.


Krister (överst till vänster med sin orginella Höfnerbas) har vid sin sida Lars "Lasse" Carlsson (vinröd Höfnergitarr) som var vår första "riktiga" gitarrist.     Nedanför Krister sitter Lennart "Affa" Alftrén med sin (svartgröna Echo-gitarr) och bredvid honom Mats "Wicke" Wickén (med en Zildijancymbal och 2 trumpinnar av märket Ludwig i sina händer).

Killen till höger (Peter "Pide" Jonsson) tillhör inte bandet (Carrions) men deltog ofta på träningarna eftersom han bodde granne med Krister och var en av våra första chaufförer. Han håller f.ö. en Beyermikrofon i handen.

Mats har fått ett nytt trumset (borta sen länge är de gamla militärtrummorna som fanns med i början av karriären, och efter att ha haft ett set av märket   Sonor, var det dags att byta till det bästa som fanns på marknaden, nämligen Ludwig. (samma märke som Ring Starr hade). Gissa om han var stolt.


Not. Mikrofonen han använde var av märket Shure och ligger numer nedpackad i orginalkartongen. Året är 1963.

Vi står på Brandkårens (Brandstationen låg ju på den tiden på Sundstaområdet) brygga mot Klarälven på Gylleniusgatan i Karlstad. Detta är också 1963 och fr. v. är det Wicke, Lasse, Affa och Crash.

Not. att vi hade kommit överens om att samtliga! skulle låta håret växa och bli långt, det gillades dock inte av Lasses farsa resp. Affas morsa som synes. Det var ju också mycket modernt med s.k. "boots", Affa tyckte inte det var så noga med det så.... han kom i träskor (!) till fotograferingen.

1963 i träningslokalen hos Crash. Vi skulle tuffa till oss lite och "lånade" pipor av Kristers bror Björn. Vid den tiden var det endast Lasse och Crash som rökte. Not. Affa har bytt till lite bekvämare på fötterna, från träskor till "slamkrypare" fast vi nu är inomhus! det borde ju ha varit tvärt om eller...


Ps. Jag glömmer aldrig den där tavlan Ds.

1964

Carrions består av 4 killar (Lennart Alftrén, Mats Wickén, Krister Berglund och Lars Carlsson) och får spela på

(första spelningen!) en firmafest på KMW i Karlstad. Bandet blir mycket populärt och vinner så småningom flera popbandstävlingar detta år. (Bl.a. i Deje FH där förstapriset var ett kastspö!).

Vår historia från 1962 - 2011!
Vår historia från 1962 - 2011!
Vår historia från 1962 - 2011!

Krister, Sven-Erik "Svenka" Lundström, Mats och Lennart. Fotot är från 1964 och Carrions har bytt gitarrist "Svenka" tar över efter Lasse Carlsson. Not. Håret på Mats som en tid senare, var en av tre som hade längst hår i hela Karlstad.

Vi är på Folkets Hus i Karlstad och det är nån timme innan en popbandstävling (som vi senare vann) fr. v. Svenka. Crash, Wicke och Affa.

Affa, Crash, Svenka, Wicke i klädgarderoben på Karlstad FH.

Från en av våra många träningar hos Krister, året är 1964 och man ser att Affas gitarr är en s.k. "Höfnerplanka". Mats trumset var ett komplett Ludwigset med tillhörande cymbaler och high-hat av märket Zildijan. Det är en gam, (Carrion) som är ritad av Kristers bror Björn på bastrummeskinnet.

1965

... är året då det lossnar på allvar, då spelar Carrions på åtskilliga klubbar, Folkets Hus samt Folkparker i hela mellansverige. Fanclub bildas och sköts av Lasse Wendel i Karlstad. I nov.1965 spelar Carrions på anrika Nalen (Harlem) tillsammans med bl.a. Ola & The Janglers och Mascots.

Vårt medlemskort och vi hade faktiskt en hel del medlemmar,

vi såg dock aldrig till några inkomna medlemsavgifter.

1966

Ännu ett år med massor av spelningar på olika galor (Nalen igen i feb. Jump In på Gröna Lund, Sunside,

Kingside m.fl.) med både Tages, Hep Stars, Lollipops och Fabulous Four. Carrions ombildas till gruppen Lavions,

som förutom Lennart och Mats även består av Kenneth Andersson på sologitarr och Lennart Flinth på bas.

Bilden är tagen 1966 på Örsholmen i närheten av "Skrot-Villes"

populära bilskrot.


Fr.v.Mats Wickén, Kenneth Andersson, Lennart Flinth samt Lennart Alftrén. Notera Mats fantastiska lillfingerring och Kenneths halssmycken.

1967

Mats och Lennart studerar på Teknis i Karlstad och träffar Klas, en mycket duktig keyboardist som vid denna tidpunkt spelade i gruppen Chunks från Skoghall. Lavions är numera en kvintett där nu Göran Tångring ingår, som ersatt Kenneth Andersson på sologitarr. Lavions vinner alla popbandstävlingar de ställer upp i och spelar på flera popgalor bl.a. med Peps Blodsband.

Bilden är tagen 1967 i baren i Televerkets matsal på Älvgatan i Karlstad!


 fr. v. Göran Tångring (gitarr) Mats Wickén (trummor och sång) Lennart Alftrén (gitarr och sång) Klas Camling (keyboard och sång) samt Lennart Flinth (bas).


(Det kan nämnas att Mats har kvar både halsduken och den ljusblåa skjortan i säkert förvar).

1969
P.g.a. studier i olika delar av landet, ligger bandet lågt med spelningar och det är endast Mats som fortfarande håller i gång bandet med ”tillfälliga” musiker, bl.a. så ingick bröderna Kenneth och Bosse Andersson i bandet under en period. Lavions lägger av 1971.

1972
Lennart, Mats och Klas gör en del radioframträdanden och allt tar ny fart. Nu satsar trion mest på att komponera musik och gör mycket få ”livespelningar”. Eftersom grabbarna numer finns utspridda (se ovan) och har jobb och familjer på tre olika orter, så bestämmer man sig för att träffas några gånger om året för att sammanföra den musik man har komponerat var för sig, vilket visar sig vara både ett bra och roligt sätt att stimulera den fortsatta vänskapen.

1980
Mats träffar Henrik Jansson, då ledare för gruppen Mantra, som blir inspirerad av musiken. Resultatet blir ett radioprogram i Radio Värmland , med Urban Ericsson som programledare, med sex egna låtar tilsammans med Mantra varvat med intervjuer.

1981
Senaste scenframträdandet sker i Malmö Folkets Park i serien ”Sommarrock” under namnet Spice som förband till Robert Palmer. Som kompgrupp ställde kompisarna i Karlstadgruppen Mantra upp, som bestod av bl.a. Henrik Jansson (nu världsguru inom popbranschen) och Patrik Karlsson som idag är basist i Sven-Ingvars.

1981
Ännu ett namnbyte, detta år även som gruppen Mashed Swede. Får erbjudande att göra en audition för en kommande skivinspelning i London hos ett känt engelskt skivbolag. Logistiska problem med både de själva och stödtruppen Mantra gör att det hela tyvärr rinner ut i sanden.

1982
Skriver trion låtarna ”Stop! there´s another time” samt ”Shake it up” men det hinner bli...

1983
innan låtarna spelas in på skiva (Stockholm Recording) och bandet  heter nu TTF. Båda låtarna får mycket fina recensioner i pressen runt om i landet och ligger bland de tre främsta åtskilliga veckor på Värmlandstoppen. Faktum är att singeln också spelas på en radiostation i Los Angeles: ”Radio KXFM”.

1986 
Låtarna ”Powerful noise” och ”Boy”  spelas in i studio ”Atlantic” i Stockholm. Båda låtarna spelas flera gånger i riksradion och i Radio Stockholm. Klas blir intervjuad av Annika Dopping som undrar ”vilket California-band är detta”.

1989
TTF är ett avslutat kapitel och bandet som nu startas heter MusicOnAir. Bandets första singel med egna låten ”Ljumma vindar” kommer med på en samlingsplatta i serien ”Absolut Svensk Musik”. Låten spelas flitigt på radion, hamnar etta på Värmlandstoppen flera veckor, och melodin kommer att kallas årets sommarhit i Radio Malmöhus!

1990-1999
Bandet hade också lokala hits på Värmlandstoppen under 90-talet, Bl.a. ”Det känns Okey” och ”California” som båda hamnade högt upp på listan.

2001
Grabbarna (!?) bestämmer sig för att börja spela in en hel CD med enbart eget material. Eftersom det finns en låtbank på flera hundra egna låtar så är det inga problem att hitta låtar till en full CD.

2006-2011
Skivan är nu klar klar och även en maxi-singel släpptes under januari 2007.
En CD med 12 låtar har släppts i juni 2011. Namnet är ”Final Call” vilket även den avslutande
suggestiva låten på skivan heter.

1962
Lennart och Mats träffas för första gången och bestämmer sig för att starta ett popband. Lennart börjar ta gitarrlektioner och Mats börjar öva på några gamla militärtrummor som han har i sin källare.

1963
Popbandet Carrions bildas. Första låten är den nu klassiska gitarrlåten ”Wipe out”.